Η Χιλή δεν ξεχνά τον Τσε Γκεβάρα – Απορρίφθηκε από το Κογκρέσο συκοφαντική πρόταση της Δεξιάς

Έπειτα από έντονη συζήτηση, το Κογκρέσο της Χιλής απέρριψε πρόταση νόμου δεξιών βουλευτών σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να διαγραφεί από τα σχολικά εγχειρίδια κάθε αναφορά στην ιστορία και τα επιτεύγματα του κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση της δεξιάς «Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ένωσης» (UDI), θα διαγράφονταν από τα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας οι αναφορές στην ιστορική διαδρομή του αργεντίνου επαναστάτη και τη θέση τους θα έπαιρναν ανιστόρητες συκοφαντικές αναφορές σε «εγκλήματα πολέμου» της Κουβανικής Επανάστασης. 

«Η χιλιανή δεξιά επιζητά την διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας της χώρας μας και, πλέον, του υπόλοιπου κόσμου» σημείωσε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής του ΚΚ Χιλής Κάρμεν Χερτζ, προσθέτοντας πως «επιχειρείται να δημιουργηθεί μια ψευδεπίγραφη εξίσωση μεταξύ θυτών και θυμάτων». 

Άλλωστε, οι προσπάθειες δεξιών, συντηρητικών κύκλων στην Χιλή να διασπείρουν αντικομμουνιστικά ψέματα και συκοφαντίες για τον Τσε Γκεβάρα και την Κουβανική Επανάσταση συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες, χωρίς ωστόσο τα επιθυμητά – γι’ αυτούς – αποτελέσματα. 

Για την ιστορία, η πρόταση απορρίφθηκε με 70 ψήφους κατά, 62 υπέρ, ενώ 12 βουλευτές απείχαν της διαδικασίας. 

Ελληνικό Αρχείο Τσε Γκεβάρα – Guevaristas.org