90 χρόνια από τη γέννηση του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα – Η Κούβα τιμά τον Κομαντάντε

Che 90th anniversary

90 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 14 Ιούλη, από τη μέρα γέννησης του Ερνέστο Γκεβάρα δε λα Σέρνα στο Ροσάριο της Αργεντινής. Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του Τσε υπήρξε για μεγάλο διάστημα ζήτημα διαφορετικών προσεγγίσεων, με ορισμένους να προβάλουν- λανθασμένα- ως ημερομηνία γέννησης τη 14η Μάη. Όπως ωστόσο πιστοποιήθηκε έπειτα από σχετικές έρευνες, ο Ερνέστο γεννήθηκε τον Ιούνη. 

90 χρόνια μετά, το νησί της Επανάστασης τιμά και πάλι τον Κομαντάντε με σειρά εκδηλώσεων, τόσο στην πρωτεύουσα Αβάνα, όσο και στην πόλη της Σάντα Κλάρα. Όπως αναφέρει το Radio Havana Cuba, πριν από λίγες μέρες το κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP) διοργάνωσε σχετική εκδήλωση προς τιμήν του Τσε. Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του ICAP Fernando González, ενώ για ανέκδοτες στιγμές του Τσε μίλησαν οι πρέσβεις της Βολιβίας, του Κονγκό, του Τρινιδάδ και Τομπάγκο, αλλά και ο Ρικάρντο Αλαρκόν, προσωπικός φίλος του Τσε στα χρόνια της θητείας του Γκεβάρα στο υπουργείο βιομηχανίας.

Στην Σάντα Κλάρα, όπου βρίσκεται και το μαυσωλείο του Τσε, αναμένεται μεγάλη εκδήλωση προς τιμήν του αργεντίνου επανάστάτη, καθώς πέραν της 90ης επετείου από τη γέννηση του θρυλικού Κομαντάντε συμπληρώνονται και 30 χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής του Μαυσωλείου. 

Όσα χρόνια κι’ αν περάσουν, η ιστορία, η ζωή και δράση του Ερνέστο Γκεβάρα, από το Ροσάριο μέχρι τη Βολιβία θα συνεχίσει να αποτελεί σύμβολο και έμπνευση για όλους όσους αγωνίζονται για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.