«Θάνατος και Αναγέννηση»: Μουσική Συμφωνία για τα 85 χρόνια απ’ τη γέννηση του Τσε

85 anos del nacimiento del Che GuevaraΜετά την πρεμιέρα της στη Γαλλία, η μουσική συμφωνία του αργεντίνου συνθέτη Χούλιο Σεζάρ Πάρδο που φέρει το όνομα «Θάνατος και Αναγέννηση» θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή στην Σάντα Κλάρα.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Prensa Latina, o Πάρδο εξέφρασε την σημασία να παρουσιαστεί το μουσικό έργο στην Κούβα, την χώρα που ο Τσε αγάπησε τόσο και πολέμησε για την ανεξαρτησία της.

Το έργο του αργεντίνου συνθέτη αναμένεται να παρουσιαστεί στις 14 Ιούνη, ημερομηνία γέννησης του Γκεβάρα, από σπουδαστές μουσικής κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 85η επέτειο της γέννησης του Επαναστάτη. Η συναυλία θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες και στην Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην πρωτεύουσα Αβάνα.

«Ο Τσε ανήκει στην ανθρωπότητα» σημείωσε ο Πάρδο, «και επιχειρώντας να προσεγγίσω τη μνήμη του με ταπεινότητα μέσω της μουσικής ήταν ένα είδος εξαιρετικά δυνατής προσωπικής σχέσης».  Η συμφωνία «Θάνατος και Αναγέννηση» πρωτοπαίχτηκε, παρουσία 3000 θεατών και της κόρης του Τσε, Αλεϊδα Γκεβάρα, στις 19 Απρίλη 2012 στο θέατρο «Ιούλιος Βερν» της γαλλικής πόλης Αμιένς.

Ο Πάρδο θα ταξιδέψει στην Αβάνα για την πρεμιέρα της μουσική συμφωνίας συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της οργάνωσης αλληλεγγύης «Yes France» Σαρλί Μπουχανά και τον πρόεδρο της επιτροπής κουβανογαλλικής φιλίας της γαλλικής εθνοσυνέλευσης Αντρέ Σασέγν.

Ο συνθέτης Χούλιο Σεζάρ Πάρδο γεννήθηκε το 1940 στην Ουρουγουάη από αργεντίνους γονείς. Σπούδασε μουσική και από την ηλικία των 25 ετών μελετά και συνθέτει συμφωνική μουσική.