Νέα Ζηλανδία: «Seize power»… με τη μορφή του Τσε προτείνει εταιρεία αναψυκτικών

ΧΑΜΙΛΤΟΝ, ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ – Την αντίδραση του Κόμματος των Εργατών* (Workers Party) στη Νέα Ζηλανδία προκάλεσε η χρήση της διάσημης εικόνας του Τσε, Guerrillero Heroico, από εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών ποτών. Η μορφή του αργεντίνου επαναστάτη απεικονίζεται στη συσκευασία του νέου ποτού με την επωνυμία “Seize Power”, της αυστραλιανής εταιρείας Australian Power Beverage. Οι πρώτες αντιδράσεις είχαν ήδη προκληθεί την προηγούμενη χρονιά όταν η εταιρεία λάνσαρε στην αγορά το αναψυκτικό, έχοντας αντικαταστήσει το αστέρι, στο διάσημο μπερέ του Τσε, με ένα…χαμογελαστό πρόσωπο. Η τιμή του ανέρχεται στα $1.79 δολάρια Νέας Ζηλανδίας.

«Είναι σαφώς κακόγουστο» δήλωσε ο Τζάρεντ Φίλιπς, εκδότης της μηνιαίας εφημερίδας «Spark» που πρόσκειται στο σοσιαλιστικό Κόμμα των Εργατών, σημειώνοντας πως «πρόκειται περί ξεκάθαρης κερδοσκοπίας από την εκμετάλλευση αυτής της εικόνας».

H Australian Power Beverage είναι θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας Power Beverage Inc. που ειδικεύεται στην κατασκευή αναψυκτικών «ενέργειας». Στη Νέα Ζηλανδία, πανομοιότυπη χρήση της εικόνας του  Τσε έχει κάνει για κερδοσκοπικούς λόγους και η ιδιωτική εταιρεία παροχής ηλεκτρισμού Powershop. (Stuff.co.nz)

* Κόμμα των Εργατών ή Εργατικό Κόμμα, Workers Party. Να μην συγχέεται με το Labour Party (Εργατικό Κόμμα) της Νέας Ζηλανδίας.