Μάριο Τεράν (Mario Terán)

Ο Μάριο Τεράν ήταν ο βολιβιανός στρατιώτης (λοχίας) που επιλέχθηκε να φέρει εις πέρας την προαποφασισμένη εκτέλεση του Τσε στη Βολιβία. Ήταν ο άνδρας που τράβηξε τη σκανδάλη δίνοντας τη χαριστική βολή στον αιχμάλωτο επαναστάτη.

Το 2006, ο Τεράν υποβλήθηκε σε εγχείρηση καταρράκτη από κουβανούς γιατρούς στη Βολιβία, στο πλαίσιο του προγράμματος «επιχείρηση θαύμα» (Operación Milagro) γιά δωρεάν περίθαλψη. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα των κυβερνήσεων Κούβας και Βενεζουέλας και επεκτείνεται σε όλη σχεδόν τη Λατινική Αμερική. Η επιτυχής εγχείρηση του Τεράν από τους κουβανούς γιατρούς θεωρήθηκε – δικαίως – μια ιδεολογική νίκη του Τσε. «Σάραντα χρονια αφού ο Τεράν επιχείρησε να καταστρέψει ένα όνειρο και μια ιδέα, ο Τσε επιστρέφει γιά να κερδίσει ακόμη μιά μάχη» έγραψε η εφημερίδα Γκράνμα.

Σήμερα, ο Τεράν ζει στην Παραγουάη με την οικογένεια του. Λέγεται ότι κυκλοφορεί με ψευδώνυμο, έχοντας εξασφαλίσει την προστασία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών φοβούμενος πιθανή δολοφονική απόπειρα εναντίον του.