Τα ΆΠΑΝΤΑ του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα έρχονται στα ελληνικά από τη «New Star»

Η NEW STAR σε συνεργασία με το “Che Guevara Studies Center of Havana Cuba”  και τον Εκδοτικό Οίκο “OCEAN PRESS” “OCEAN SUR”,  που έχει εκδώσει και διανείμει παγκοσμίως το έργο του Che Guevara, θα εκδώσει στα ελληνικά τα“ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΑΠΑΝΤΑ” σε 7 τόμους.

Η παγκόσμια έκδοση κυκλοφόρησε το 2023. Η ελληνική έκδοση θα κυκλοφορήσει τμηματικά το 2024 και το 2025.

Μία συλλογή επτά τόμων, που συντάχθηκε από τους ερευνητές María del Carmen Ariet και Disamis Arcia, για το Che Guevara Studies Center  Havana Cuba  (Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα  – Δημόσιος Οργανισμός που ιδρύθηκε και διευθύνεται από την οικογένεια Γκεβάρα), η οποία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του έργου που έγραψε ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα.

Το «ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ  ΑΠΑΝΤΑ«, περιλαμβάνει βασικά κείμενα για την κατανόηση της εξέλιξης της πολιτικής σκέψης του νεαρού γιατρού που περιόδευσε στη Λατινική Αμερική, εντάχθηκε στην Κουβανική Επανάσταση, ήταν ένας από τους ηγέτες της Σοσιαλιστικής Επαναστατικής Κυβέρνησης και αργότερα ηγήθηκε στα αντάρτικα κινήματα στο Κονγκό και τη Βολιβία.

Σχολιασμοί, επιστολές, άρθρα, ημερολόγια, συνεντεύξεις, δοκίμια, ομιλίες, ολοκληρωμένα βιβλία και σκίτσα, ομαδοποιούνται σε αυτήν την έκδοση,

που συμπληρώνεται από χάρτες, φωτογραφίες, χρονολογίες και εισαγωγικά δοκίμια.

Κάθε τόμος έχει χρονολόγιο, ταξιδιωτικούς χάρτες, φαξ, μια επιλογή από φωτογραφίες και μαρτυρίες συνεργατών ενός έργου που κράτησε περισσότερα από τρία χρόνια και αποτελεί μια θεωρητική και πρακτική άσκηση μεγάλης αξίας για τη διδασκαλία των γενεών.

«Η OCEAN PRESS θα είναι πάντα στο πλευρό της Κουβανικής Επανάστασης.

Οι σημερινοί νέοι θα πρέπει να διαβάσουν τον Τσε και τα λόγια του. Αυτή η έκδοση είναι αφιερωμένη στον κουβανικό λαό, στον Φιντέλ, στον Τσε και στην Αλέιδα,

που επί δεκαετίες αγωνίστηκε για τη διάδοση του έργο του μεγάλου επαναστάτη. Εκπληρώσαμε την αποστολή μας».

David Deutschmann– Αυστραλός συντάκτης και Πρόεδρος των εκδοτικών οίκων Ocean Press και Ocean Sur

«Nα είστε βέβαιοι, ότι όλα όσα παρουσιάζονται σε αυτά τα ΑΠΑΝΤΑ έχουν τη σφραγίδα της αλήθειας. Είναι οδηγός για τους νέους»

María del Carmen Ariet

«Ο πατέρας μου ήξερε να αγαπά. Γι’ αυτό μπόρεσε να γίνει ένας φοβερός επαναστάτης»

AleidaGuevara

 Ο Τσε Γκεβάρα δεν έχει καμία σχέση με τον θάνατο: πάντα επιστρέφει, πάντα γοητεύει και φωτίζει, πάντα ζει.

ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΑΠΑΝΤΑ

Τόμος 1 – Εφηβικά και νεανικά χρόνια (1947-1956)

Τόμος 2 – O Ανταρτοπόλεμος στην Κούβα (1956-1959)

Τόμος 3 – Από την επαναστατική εξουσία (1959-1961)

Τόμος 4 – Σοσιαλιστική μετάβαση στην Κούβα (1961-1962)

Τόμος 5 – Σοσιαλιστική μετάβαση στην Κούβα (1963-1964)

Τόμος 6 – Αλληλεγγύη και Διεθνισμός (1965-1966)

Τόμος 7 – Αλληλεγγύη και Διεθνισμός (1966-1967)

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε τον Ιούνιο του 2023, παρουσία του Προέδρου της Κούβας και Πρώτου Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, του ιστορικού και ερευνητή Fernando Luis Rojas López, του Abel Prieto Jiménez, Πρόεδρου της Casa das Américas, του David Deutschmann, Πρόεδρου της OCEAN PRESS & OCEAN SUR, της María del Carmen Ariet García, καθηγήτρια Ιστορικών Επιστημών και συντονίστρια του Κέντρου Μελετών Che Guevara, του Disamis Arcia Muñoz, καθηγητή και ερευνητή, του Roberto Morales Ojeda, μέλους του Πολιτικού Γραφείου και γραμματέα της Οργάνωσης της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, του Rogelio Polanco Fuentes, μέλους της Γραμματείας και Υπεύθυνος του Ιδεολογικού Τμήματος, της Αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Inés María Chapman Waugh και του Υπουργού Πολιτισμού, Alpidio Alonso.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ GRANMA ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

https://pt.granma.cu/cultura/2023-06-14/che-a-partir-de-suas-paginas

Η ογκώδης αυτή εργασία για την ολοκλήρωση αυτού του έργου ξεκινάει από σήμερα. Μια επιλεγμένη ομάδα συνεργατών μεταφραστών, επιμελητών, ιστορικών, εικαστικών προετοιμάζει την αρτιότερη έκδοση του έργου.

Flickr με ενημερωτικό υλικό που θα ενημερώνεται συνεχώς:

ΑΠΑΝΤΑ NS

Κάθε τόμος θα παρουσιάζεται σε ειδικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, από επίσημους καλεσμένους από την Κούβα, γνώστες του έργου του Τσε Γκεβάρα. Για την παρουσίαση του Πρώτου Τόμου έχουμε προσκαλέσει τη Dr Celia Machin Guevara, εγγονή του Τσε Γκεβάρα και κόρη της Aleida Guevara March.

Για περισσότερα στοιχεία μπορείτε να απευθυνθείτε στο:

newstarcine@gmail.com

και στο τηλέφωνο: 210-8940054

ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

ΑΠΑΝΤΑ

Τόμος 1 – Εφηβικά και νεανικά χρόνια (1947-1956)

Ο τόμος συγκεντρώνει αποσπάσματα από το ημερολόγιο που κρατά ταξιδεύοντας στο εσωτερικό της Αργεντινής, τις ιστορίες του πρώτου ταξιδιού του στη Λατινική Αμερική — όταν ακόμη σπούδαζε Ιατρική — και του δεύτερου και τελευταίου που τον οδήγησε στο Μεξικό για να ενταχθεί στην αποστολή του γιοτ Granma.

Περιλαμβάνει επίσης:  γράμματα που γράφει κατά την εφηβεία και τη νεότητά του, άρθρα εφημερίδων, σημειώσεις από αγαπημένα του αναγνώσματα, ποιήματα, προβληματισμούς για την Ιατρική, καθώς και φιλοσοφικούς στοχασμούς του. 

Τόμος 2 – O Ανταρτοπόλεμος στην Κούβα (1956-1959)

Συγκεντρώνονται οι σκέψεις του Τσε για τον αντάρτικο και επαναστατικό αγώνα.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου αποτελείται από το ημερολόγιο που κράταγε ο Τσε από το 1956 έως το 1958 στη Σιέρα Μαέστρα, το βιβλίο Σκηνές του Επαναστατικού Πολέμου, που εκδόθηκε το 1963, άρθρα από τον επαναστατικό αγώνα, αποσπάσματα από τα σημειωματάριά του Tσε στη Σιέρα, συνεντεύξεις εκείνης της περιόδου, αλλά και επιστολές, έγγραφα, διατάγματα, στρατιωτικές διαταγές και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με την Εκστρατεία στην Λας Βίγιας.

Το δεύτερο μέρος περιέχει μια σειρά από άρθρα και δοκίμια για τις διδασκαλίες του Τσε σχετικά με τον επαναστατικό αγώνα, το βιβλίο Ανταρτοπόλεμος, που εκδόθηκε το 1960, καθώς και το κείμενο Στρατιωτικές Υποθέσεις.

Τόμος 3 – Από την επαναστατική εξουσία (1959-1961)

Περιλαμβάνονται κείμενα και ομιλίες του Τσε, που συμβάλλουν συνεκτικά στην κατανόηση των ιδεών και των πολιτικών του θέσεων, στο πλαίσιο της δέσμευσής του να αναπτύξει και να τελειοποιήσει την επαναστατική διαδικασία στην Κούβα.

Τα δοκίμια, τα χρονικά, τα δημοσιογραφικά άρθρα, οι συνεντεύξεις, οι επιστολές και οι ομιλίες αυτού του σταδίου —προοίμιο άλλων έργων μεγαλύτερης εμβέλειας και βάθους τα επόμενα χρόνια— αποδεικνύουν πως ο Τσε προχώρησε σε θέσεις και αξιολογήσεις που φέρνουν έναν νέο τρόπο άσκησης της πολιτικής, που συνάδει με την αντιιμπεριαλιστική του θέση.

Τόμος 4 – Σοσιαλιστική μετάβαση στην Κούβα (1961-1962)

Εδώ, αντικατοπτρίζεται όλη η προσπάθεια και η προσήλωση του Τσε για να αναπτύξει τη διαδικασία της σοσιαλιστικής μετάβασης στην Κούβα.

Το έργο του σε αυτή την περίοδο εκφράζει, σε όλο το εύρος του και την πολυπλοκότητά του, την πνευματική και πρακτική άσκηση που τον έκανε να διακρίνει τις ιδιαιτερότητες του σοσιαλισμού για τις εξαρτημένες χώρες και να προχωρήσει σε μια ριζική αλλαγή των καπιταλιστικών δομών τους.

Τόμος 5 – Σοσιαλιστική μετάβαση στην Κούβα (1963-1964)

Ο 5ο τόμος από τα ΑΠΑΝΤΑ του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα συγκεντρώνει δοκίμια, άρθρα, συνεντεύξεις, επιστολές και ομιλίες που αντιστοιχούν στην περίοδο κατά την οποία ο Τσε εδραιώθηκε ως ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης.

Είναι μια από τι πιο δημιουργικές περιόδους της ζωή του Τσε, όπου εδραιώνει τις θέσεις και τις ιδέες του, αναπτύσσει παράλληλα την πρακτική του ως πολιτικός ηγέτης με διεθνή προβολή και βελτιστοποιεί την απόδοσή του ως επικεφαλής του Υπουργείου Βιομηχανίας της νεαρής επαναστατικής κυβέρνησης.

Τόμος 6 – Αλληλεγγύη και Διεθνισμός (1965-1966)

Ο τόμος αυτός καλύπτει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Τσε συμμετέχει άμεσα στον απελευθερωτικό αγώνα του Κονγκό.

Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει: ομιλίες, δοκίμια και αλληλογραφία από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 1965, το βιβλίο του Σκηνές του Επαναστατικού Πολέμου: Κονγκό, τα διηγήματά του Η Πέτρα και Η Αμφιβολία, επιστολές που έστειλε από το Κονγκό, καθώς και κριτικά σημειώματά του για την οικονομία, αλλά και φιλοσοφικές σημειώσεις που συγκέντρωσε κατά την διάρκεια των σπουδών του, μεταξύ 1965 και 1966.

Τόμος 7 – Αλληλεγγύη και Διεθνισμός (1966-1967)

Στον τελευταίο τόμο από τα Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ΑΠΑΝΤΑ αποτυπώνεται το τελευταίο στάδιο της ζωής και του έργου του, που είναι το αποκορύφωμα και το βαθύτερο νόημα διεθνισμού.

Η επτάτομη αυτή έκδοση, που αποτίνει φόρο τιμής στη ζωή και το έργο μιας από τις πιο εμβληματικές μορφές της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής, ολοκληρώνεται με το μήνυμά του Τσε στην Τριηπειρωτική, με το Ημερολόγιό Βολιβίας, τα σημειωματάριά του και την αλληλογραφία του.