Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης» στην Θεσσαλονίκη

Επιτυχής ήταν η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Μόττα για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στην Θεσσαλονίκη, παρουσία της Πρέσβειρας της Δημοκρατίας της Κούβας.

Με επιτυχία έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στην Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του βιβλίου «Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης» που υπογράφει ο Νίκος Μόττας. Σε έναν όμορφο χώρο με θέα το Λευκό Πύργο, στο Cafe ΘΕΑ/TRO, εκφράστηκε για άλλη μια φορά η αλληλεγγύη προς την Κούβα και τον λαό της, ενώ μέσα από ομιλίες και παρεμβάσεις υπογραμμίστηκε η προσωπικότητα και το έργο του κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα κα. Zelmys Maria Dominguez Cortina, ο Πρόξενος Jose Oriol Marrero Martinez, ο Πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας, αντιπροσωπεία του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον πρόεδρο Απόστολο Σκούφα, υποψήφιοι στην τοπική αυτοδιοίκηση με την «Λαϊκή Συσπείρωση», κ.α. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο υπεύθυνος των Εκδόσεων «Ατέχνως» Ηρακλής Κακαβάνης καθώς και ο Δ/ντής της «New Star Cinema» Βελισσάριος Κοσσυβάκης που είχε ρόλο συντονιστή της παρουσίασης. Την μετάφραση της εκδήλωσης διεκπεραίωσε με επιτυχία η Ειρήνη Νεδέλκου.

Πριν το ξεκίνημα των ομιλίων ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Μόττας έκανε μια σύντομη αναφορά στο μεγάλο γεγονός της ημέρας, τον τελευταίο «αποχαιρετισμό» στον μεγάλο δημιουργό, αγωνιστή και σπουδαίο φίλο της Κούβας Μίκη Θεοδωράκη, ενώ στην συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απήυθυνε ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδεσμου Θεσσαλονίκης Αποστολος Σκούφας ενώ αναγνώστηκε ευχαριστήριο μήνυμα της κόρης του Τσε, Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς προς τον συγγραφέα.

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε η Πρέσβης της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina η οποία αναφέρθηκε στην σημασία του βιβλίου και της μελέτης για τον Τσε και την Κουβανική Επανάσταση, υπογράμμισε τις τεράστιες δυσκολίες που προκαλεί στην Κούβα ο πολυετής οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι εντείνεται η επιθετική, ιμπεριαλιστική πολιτική των αμερικάνικων κυβερνήσεων έναντι του Νησιού της Επανάστασης.

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες από την φιλόλογο Ευγενία Καβαλλάρη και την εκπαιδευτικό Ρίτσα Τριανταφυλλίδου από τις οποίες αναδείχθηκαν πτυχές τόσο του βιβλίου όσο και ευρύτερα της δράσης του Τσε.

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο συγγραφέας Νίκος Μόττας ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ο Τσε Γκεβάρα «πρέπει να πάψει να είναι μια στάμπα κολλημμένη σε μπλουζάκια, κούπες του καφέ και μπρελόκ, πρέπει να πάψει να είναι ένα “αβλαβές εικόνισμα” μιας αφηρημένης επαναστατικότητας ή ένα είδος “αγίου των φτωχών” που δίνει παρηγοριά στους καταπιεσμένους», αλλά αντίθετα «πρέπει να του δοθεί η πραγματική ιστορική διάσταση που δικαιούται, αυτή του κομμουνιστή επαναστάτη, που διαμορφώθηκε μέσα από την επαφή του με την μαρξιστική-λενινιστική κοσμοθεωρία, με τις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού».

Ο Ν. Μόττας αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν στην συγγραφή του βιβλίου, υπογράμμισε βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν από την μελέτη της δραστηριότητας του Τσε ως εκπροσώπου της Κουβανικής κυβέρνησης ανά τον κόσμο ενώ κατέληξε πως η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Τσε, καθώς και το παράδειγμά του ως κομμουνιστή επανάστατη είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.