Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Ατέχνως» το βιβλίο του Νίκου Μόττα με τίτλο «Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης».
Ως ηγετικό μέλος της Κουβανικής επαναστατικής κυβέρνησης, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας κατά τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια. Ένα από τα καθήκοντα που ανέλαβε να φέρει σε πέρας, αμέσως μετά τον θρίαμβο της Επανάστασης, ήταν αυτό της διαμόρφωσης διπλωματικών, πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κούβας και άλλων χωρών, πρωτίστως αυτών του σοσιαλιστικού στρατοπέδου.
Σε διάστημα περίπου μιας πενταετίας, από το 1959 έως το 1965, ο Τσε πραγματοποίησε πολύμηνα ταξίδια στο εξωτερικό, λειτουργώντας ως άτυπος «πρεσβευτής» της Κουβανικής Επανάστασης, συναντώντας ηγέτες, πρωθυπουργούς, υπουργούς και άλλους σημαντικούς αξιωματούχους, επισκεπτόμενος εργοστασιακές μονάδες, ινστιτούτα έρευνας, βιοτεχνίες, σχολεία, πανεπιστήμια και υπογράφοντας οικονομικές, εμπορικές, στρατιωτικές και πολιτιστικές συμφωνίες προς όφελος της Κούβας. Στο πλαίσιο αυτό γνώρισε και συνομίλησε με ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες της εποχής, όπως οι Νικίτα Χρουστσόφ, Αναστάς Μικογιάν, Μάο Τσε Τουνγκ, Τσου εν Λάι, Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, Γιόζιπ Τίτο, Σουκάρνο, Μπεν Μπελά και άλλους.
Η πτυχή αυτή της δράσης του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είχε σημαντικά πολιτικά και οικονομικά οφέλη για την Κούβα σε μια περίοδο όξυνσης της αμερικανικής επιθετικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσε χαρακτηρίστηκε ως ο «αρχιτέκτονας» των σχέσεων Κούβας-ΕΣΣΔ οι οποίες λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών της Κουβανικής Επανάστασης με την Λ.Δ της Κίνας, την Τσεχοσλοβακία, την Λ.Δ της Γερμανίας, καθώς και με χώρες που πρωταγωνιστούσαν στο επονομαζόμενο «Κίνημα των Αδέσμευτων» (Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, Ινδία, Γιουγκοσλαβία, Ινδονησία, κλπ).
Μέχρι το 1965, όταν και αποφάσισε να αποδεσμευτεί από τα κυβερνητικά του καθήκοντα για να συνδράμει τον επαναστατικό αγώνα στο Κονγκό, ο Τσε υπήρξε ο κύριος εκφραστής της Κουβανικής εξωτερικής πολιτικής στα διεθνή φόρα. Εκπροσώπησε την επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας σε μια σειρά συναντήσεις και συνδιασκέψεις περιφερειακών και διεθνών οργανισμών όπως, μεταξύ άλλων, η Σύνοδος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουρουγουάη το 1961, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη το 1964, η Αφρο-Ασιατική Σύνοδος στο Αλγέρι το 1965 και αλλού. Εκφώνησε ομιλίες που προκάλεσαν αίσθηση, καταγγέλοντας τις μεθοδεύσεις του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού και υπερασπιζόμενος με θέρμη τους λαούς που αγωνίζονταν να αποδεσμευτούν από τις αλυσίδες της νεοαποικιοκρατικής-ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης. Για πρώτη φορά στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, η «φωνή» της διεθνιστικής αλληλεγγύης ήχησε στα Ηνωμένα Έθνη, στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, στην Οικονομική Σύνοδο της Γενεύης και αλλού, αναδεικνύοντας τις ανάγκες, τα όνειρα και τις προσδοκίες των καταπιεσμένων λαών.
Το βιβλίο «Τσε Γκεβάρα, Πρεσβευτής της Επανάστασης» επιχειρεί να φωτίσει τον ρόλο του Τσε ως διαμορφωτή της κουβανικής εξωτερικής πολιτικής στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα την διεθνιστική δράση του Αργεντίνου κομμουνιστή στο διεθνές πολιτικό σκηνικό. Προς αυτήν την κατεύθυνση το βιβλίο αξιοποιεί πηγές από την αγγλόφωνη και ισπανόφωνη βιβλιογραφία, τον Τύπο της εποχής καθώς και σημαντικά κρατικά ντοκουμέντα (δελτία τύπου, απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ.α) τα οποία παρέχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την δραστηριότητα του Τσε Γκεβάρα κατά την διάρκεια των ταξιδιών του στο εξωτερικό.
Για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία παρουσιάζονται πτυχές των ανεπίσημων συναντήσεων που είχε ο Γκεβάρα στο πλαίσιο της λεγόμενης «μυστικής διπλωματίας» με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, τον γερουσιαστή Γιουτζίν Μακάρθι και τον Ρίνταρντ Γκούντγουιν, σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Φ. Κένεντι
Επίσης, είναι σημαντικό στοιχείο ότι στο βιβλίο περιλαμβάνεται ολόκληρη η ομιλία του Τσε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1964 και, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, δημοσιεύονται δύο συνεντεύξεις του, στο περιοδικό «Monthly Review» το 1961 και στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS το Δεκέμβριο του 1964.
- ΤΙΤΛΟΣ: Τσε Γκεβάρα, Πρεσβευτής της Επανάστασης
- ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νίκος Μόττας
- ΕΚΔΟΤΗΣ: Ατέχνως
- ΈΤΟΣ ΈΚΔΟΣΗΣ: 2021
- ΣΕΛΙΔΕΣ: 224
- ISBN: 978-618-85486-0-2