Οι κουβανοί τιμούν την 86η επέτειο της γέννησης του Τσε Γκεβάρα

che guevara 86th birthday celebrated CubaΑΒΑΝΑ – Με πλήθος εκδηλώσεων στο νησί της Επανάστασης τιμάται σήμερα η συμπλήρωση 86 χρόνων από τη γέννηση του Κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Κέντρο των εκδηλώσεων αναμένεται να είναι, ως συνήθως, η πόλη της Σάντα Κλάρα όπου και βρίσκεται θαμένη η σωρός του αργεντίνου επαναστάτη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ημέρα τιμής στον Τσε κατέχει η κουβανική νεολαία, καθώς μαθητές από κάθε γωνιά της Κούβας θα ξεναγηθούν στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα, την τελευταία κατοικία του Γκεβάρα και των συντρόφων του από το αντάρτικο της Βολιβίας.

Σε ειδική εκδήλωση, μπροστά από το επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα του Τσε, σε περίπου 100 κουβανούς νέους θα αποδοθεί η κάρτα μέλους της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών (Unión de Jóvenes Comunistas). Ως κορυφαίο στέλεχος της Κουβανικής Επανάστασης και υπουργός βιομηχανίας, άλλωστε, ο Τσε είχε δώσει ουκ ολίγες διαλέξεις ενώπιον της κουβανικής νεολαίας – μια απ’ τις πλέον γνωστές και καταγεγραμμένες είναι η ομιλία του στην Ένωση Νέων Κομμουνιστών του Υπουργείου Βιομηχανίας στις 9 Μάη 1964.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης έχουν φροντίσει επίσης να εορταστούν και τα γεννέθλια παιδιών που γεννήθηκαν την 14η Ιούνη και φέρουν το όνομα “Τσε”, ενώ θα λάβουν χώρα εκθέσεις φωτογραφίας και διαγωνισμός σκάκι το οποίο καθιέρωσε ο Γκεβάρα. Τις πρωϊνές ώρες στα σχολεία θα διοργανωθούν συζητήσεις και εργασίες με θέμα τον Τσε, ενώ επιστημονική ημερίδα θα φιλοξενήσει το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Felix Varela.

Σημειώνεται ότι η 14η Ιούνη είναι η γενέθλιος ημέρα και ενός άλλου, πολύ παλαιότερου, ήρωα της Κούβας, του Αντόνιο Μασέο. Ο Μασέο γεννήθηκε το 1845 και υπήρξε εκ των σπουδαιότερων προσωπικοτήτων του αγώνα για την κουβανική ανεξαρτησία. 

Με πληροφορίες από Prensa Latina.