Ο “Τσε” του Καράκας προσεύχεται για την υγεία του Τσάβες

humberto-lopezΚΑΡΑΚΑΣ – Λέγεται Ουμπέρτο Λόπες και είναι 54 ετών. Στους δρόμους της βενεζοελάνικης πρωτεύουσας είναι γνωστός απλά με το προσωνύμιο “Ελ Τσε”. Με εμφάνιση που προσπαθεί να θυμήσει τον αργεντίνο επαναστάτη και οδηγώντας ένα τζιπ της δεκαετίας του ’60, ο Λόπες έχει δημιουργήσει τον δικό του μύθο στο Καράκας. Σήμερα, όπως η πλειοψηφία των βενεζοελάνων, αγωνιά για την υγεία του Ούγκο Τσάβες.

Κάθε μέρα που ξυπνάω ανάβω ένα κερί για εκείνον” λέει στο Reuters o Λόπες και εξηγεί την λατρεία του για τον σοσιαλιστή ηγέτη της Βενεζουέλας: “Αγαπώ τον Τσάβες, τόσο απλά. Δεν είναι απλά ένας άνθρωπος η ηγέτης, είναι η ελπίδα για τους φτωχούς του κόσμου, είναι η καρδιά της πατρίδας. Όταν αυτή η καρδιά αιμορραγεί πως μπορώ να είμαι χαρούμενος;”.

Φορώντας τον χαρακτηριστικό μπερέ και καπνίζοντας πούρο, ο Λόπες δεν είναι απλά και μόνο ένας επίδοξος σωσίας του Τσε Γκεβάρα, μια χαρακτηριστική φιγούρα για φωτογραφίες. Δηλώνοντας ενεργός μαχητής, παραδέχεται ότι έχει λάβει μέρος σε διάφορες συγκρούσεις που έχουν λάβει χώρα στη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια. Στον αστράγαλο του έχει κρυμμένο πάντα ένα μαχαίρι, ενώ δείχνει στους δημοσιογράφους ένα τραύμα απο σφαίρα που το “κληρονόμησε” απο κάποια φασαρία που έλαβε μέρος παλαιότερα. Πάντα στο πλευρό του προέδρου Τσάβες και ορκισμένος εχθρός της δεξιάς αντιπολίτευσης.

Για τον Λόπες, όπως άλλωστε και για πολλούς πολίτες της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος είναι αναντικατάστατος. Και αυτό είναι που κάνει την αγωνία του μεγαλύτερη, όσο εντείνονται οι φήμες για επιδείνωση της υγείας του Τσάβες. “Άνδρες σαν αυτόν εμφανίζονται κάθε 100 χρόνια” λέει ο Λόπες και συνεχίζει να ελπίζει: “Πιστεύω πως θα ανακάμψει. Αλλά εάν δεν συμβεί, ας είμαστε ξεκάθαρει: Τσαβισμός χωρίς Τσάβες δεν υπάρχει. Οι υπόλοιποι είναι ένα τσούρμο συκοφάντες”.

Ο βενεζοελάνος σωσίας του Τσε δεν πιστεύει στις ικανότητες του νούμερο δύο της κυβέρνησης, αντιπροέδρου Νικολάς Μαδούρο. Δηλώνει δε έτοιμος να υπερασπιστεί τον Τσαβισμό μαζί με χιλιάδες άλλους υποστηρικτές του ασθενούς προέδρου εάν η αντιπολίτευση επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί πιθανή ακυβερνησία στη χώρα.

Ο 54χρονος άνδρας γεννήθηκε σε μια φτωχογειτονιά του κέντρου της πρωτεύουσας – την επονομαζόμενη “23 του Γενάρη”. Απο μικρή ηλικία έγινε αυτόπτης μάρτυρας μαχών μεταξύ της αστυνομίας και διάφορων συμμοριών, σε μια πόλη όπου κυριαρχούσε η βία. Ο Λόπες ασκεί κριτική στην επίδραση που η αμερικάνικη κουλτούρα είχε στη Βενεζουέλα. Ανακαλεί στη μνήμη του ένα μικρό παιδί που ντυμένο Σούπερμαν πήδηξε από ένα κτιριο, πιστεύοντας ότι το κοστούμι που φορούσε του προσέδιδε τις μαγικές ικανότητες του ήρωα.

Σήμερα, το ενδιαφέρον του εστιάζεται αποκλειστικά στην υγεία του ηγέτη της χώρας του. Ο ίδιος δείχνει να συμμερίζεται θεωρίες που καταστούν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπεύθυνες για την ασθένεια του Ούγκο Τσάβες. “Όλοι γνωρίζουμε ότι η CIA και η ΝΑSΑ είναι σε θέση να προκαλέσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος, οπότε ποιός μπορεί να μας εγγυηθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν τον μόλυνε (τον Τσάβες) με κάποιο τρόπο;” λέει ο Λόπες, αναφερόμενος στην εκτίμηση που πρώτος ο Τσάβες είχε κάνει για το ρόλο που οι ΗΠΑ ενδέχεται να παίζουν σε σοβαρές ασθένειες πολιτικών ηγετών διεθνούς κύρους.

Πηγή: Reuters/Andrew Cawthorne.

Humberto Lopez in Caracas, Venezuela.

Lopez, known as "El Che", smokes a cigar at his house in Caracas