Ανθολόγιο σκέψεων για τον Τσε Γκεβάρα …

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 45 χρόνων από την δολοφονία του Τσε, στις 9 Οκτώβρη, το Ελληνικό Αρχείο Τσε Γκεβάρα – Guevaristas ζήτησε από φίλους και αναγνώστες να γράψουν το δικό τους μήνυμα, να εκφράσουν την δική τους άποψη μέσα σε λίγες λέξεις, γραμμές η παραγράφους! Εδώ δημοσιεύονται τα μηνύματα που φτάνουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (guevaristas [παπάκι] mail [dot] com) αλλά και στην σελίδα μηνυμάτων (inbox) του Guevaristas στο Facebook:

«Ξέρεις θα μπορούσες να ‘σουν άλλος

αλλά εσύ προτίμησες να πνίξεις το λαίμαργο αετό

Τι να την κάνεις τη δόξα που σου αξίζει ;

Δε σου χρειάζεται , δεν είσαι μικρός -πια- Ανήσυχε

Εσύ , είχες ένα όραμα να ζωγραφίζεται

με χρώματα έντονα και κόκκινα

στο λευκό καμβά του νου σου .

-Και δεν αρκέστηκες ποτέ και ευτυχώς !-

Για αυτό λοιπόν και εγώ σου γράφω απόψε,

να κλέψω λίγο κουράγιο απο τη λάμψη του γέλιου σου

το γεναιόδωρο.

Γιατί ,

Αυτή η υγρασία με φέρνει πιο κοντά στη

ζούγκλα της αθώας ανεξαρτησίας σου

Γιατί ,

Αυτή η μυρωδιά της πυρίτιδας με αποπλανεί

συστήνοντας με στα κρυφά με την ουτοπία σου!

Όμως , πες μου ψυχή χαραγμένη στις καρδιές μας

Αυτή η νύχτα , αυτή που κοίταξες τα

άστρα για τελευταία φορά πες μου τι σου ‘πε

Σου ψιθύρισε αμαρτωλά στ’ αυτί με τον αέρα

να σε φιλά με ελπίδα στο μέτωπο  πως θα νικήσουμε ;

Ή απλά και βουβά που σε ζήλευε

-όπως συνήθιζε χωρίς ψυχή που ήταν –

σε αποχαιρέτησε ;

Απόψε,

Πές μου αθάνατε Θνητέ

σύντροφε και αδερφέ

κρατάμε ή δε;»           

 

Τάσος Πολίτης, ποίημα που έγραψε για τον Τσε στην πρώτη λυκείου.

«For me Che symbolizes the love for freedom and equal opportunities and justice for everyone of us.«

Apostolos Karavias, Chemist, Athens – GR.

«Θάρρος, τόλμη, αυτοθυσία, ευαισθησία. Με αυτές τις λέξεις περιγράφω τον Τσε. Αυτός ο αγωνιστής συμβολίζει τα όνειρά μου και τον αγώνα μου για έναν καλύτερο κόσμο.»

Πολυξένη Φ.

«ο che για εμενα συμβολιζει την ουτοπια αυτο που ο καθε ανθρωπος θα ήθελε να ειναι αριστερος η δεξιος…προσωπικα οι πραξεις του μου εχουν διδαξει πολλα για τον σκοπό της ζωής και οι ρήσεις του και οι πράξεις του με εχουν βοηθήσει να γινω καλύτερος άνθρωπος…».

– Panos Senegalezos.

«Όλα έχουν ειπωθεί για τον Αργεντινό. Και θα επαναλαμβάνονται κάθε τόσο, όσο οι ανάγκες εξακολουθούν να παραμένουν οι ίδιες με εκείνες των δικών του καιρών.
Ο Γκεβάρα θα παραμένει πάντα το αγνό, άφθαρτο σύμβολο που αντιστέκεται σε ότι ντροπιάζει και μικραίνει τον άνθρωπο. Με την ύπαρξή του και το δρόμο που διάλεξε, απέδειξε περίτρανα πως η γέννηση του »νέου ανθρώπου» -που ονειρευόταν- είναι εφικτή. Ο Μαρξισμός -που ο Τσε τόσο πιστά και συνειδητά ακολούθησε – παραμένει αξεπέραστος, »αφού οι συνθήκες που τον ανέδειξαν δεν ξεπεράστηκαν ποτέ», και θα αποτελεί πάντα το »θεμέλιο λίθο» στην οικοδόμηση αυτής της κοινωνίας – δημιουργίας του »νέου ανθρώπου». (Επειδή, συχνά στις αναφορές για τον Γκεβάρα, η βασική του ιδιότητα, αυτή του μαρξιστή, σκόπιμα τις περισσότερες φορές, ή από ανοησία παραλείπεται.)
Ο κομμουνιστής Γκεβάρα, θα συνεχίζει να συμβολίζει τον ανιδιοτελή αγώνα για μια κοινωνία των πολλών….. Μια κοινωνία δίκαιη, ισότιμη, αλληλέγγυα, βασισμένη στον Άνθρωπο…. που προσπαθεί να είναι καλύτερος για το σύνολο, που δεν επαναπαύεται, που δεν παραδίδεται, που αγωνίζεται και ονειρεύεται… ως την τελευταία ανάσα, ακόμα κι αν αυτή είναι ασθματική!
Εξάλλου χωρίς ρομαντικούς και ονειροπόλους, ποτέ δεν γύρισε σελίδα της ιστορίας…..».

ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΕΣ.

«Σαν άθεη η μόνη στιγμή που κατάλαβα τι δέος νιώθουν οι πιστοί προς οποιοδήποτε θεό ..ήταν όταν «γνώρισα» πολύ καλά τον che……….ελπίζω όλοι μα όλοι να δώσουν στον ευατο τούς την ευκαιρία να μάθουν τι προσέφερε αυτός ο δεύτερος προμηθέας στην ανθρωπότητα κ πόσο σημαντική ήταν η αυτοθυσία του για μας τούς νεότερους….!!!!.Σ αυτον το αιματοβαμμένο κόσμο…..κάθε φορά που τον σκέφτομαι γεμίζω ελπίδα…..σταματώ να φοβάμαι και προσπαθώ με τον τρόπο μου να του μοιάσω έστω κ στο απειροελάχιστο…..τον ευχαριστώ γιατί ειναι έμπνευση ….».

– Mariada Anta.

«Ο ΤΣΕ για μένα αποτελεί έμπνευση για κοινωνικούς αγώνες, για την υπεράσπιση του δικαίου, των κατατρεγμένων και περιφρονημένων συνανθρώπων μας».

– Mixalis, Athens.

«o Che Guevara gia mena einai o komantante, o epanastatis, to ergo pu aftos ksekinisai gia enan kosmo dikio kai axsio emis tha to teliosume! ATHANATOS hasta la victoria siempre!».

– Naso Haxhi, ATHINA.

[Αντί λέξεων, μια φωτογραφία].

– Arthur Tilley, Κύπρος.

«Παρ ότι η περιρρέουσα εντύπωση είναι ότι η «κυβερνητική» ή η «πολιτική- ιδεολογική» περίοδος του Τσε  ήταν η αναγκαστική του αγρανάπαυση ή κάτι που τελικά δεν του πήγαινε και πολύ ή το έκανε αγγαρεία, τα κείμενά  του  αυτής της περιόδου δείχνουν το αντίθετο. Δείχνουν ότι ο ηρωικός αντάρτης μπόρεσε να είναι τέτοιος γιατί είχε βαθιά πεποίθηση και άποψη διαμορφώνοντας την ιδεολογία του με τα μεθοδολογικά εργαλεία του μαρξισμού. Ο ιδεολόγος ,στοχαστής , πολιτικός μπόρεσε να είναι τέτοιος , γιατί διαμόρφωσε και τεκμηρίωσε τα πιστεύω του  μέσα στη φωτιά της ένοπλης πάλης και βίωσε  πρωταγωνιστικά την ανώτατη μορφή της που είναι μια επανάσταση.  Η ηρωική πλευρά του Tσε δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν , όμως επιλεκτικά προβάλλεται η ρομαντική εκδοχή της θυσίας του. Όμως ο Τσε δεν πήγε στην Βολιβία να αυτοκτονήσει, πήγε για να νικήσει.  Έπεσε στη μάχη όπως θα μπορούσε να πέσει και στην Κούβα και στις άλλες χώρες που κράτησε το τουφέκι.

Τέλος, υπήρξαν και γκρίζες δεκαετίες που κάποια φίλια  (πόσο άραγε ?)   επίσημα χείλη στην Ελλάδα και αλλού, ψιθύριζαν την ανεπίσημη  προς τον Τσε κριτική του «αριβίστα», του «τυχοδιώκτη» κ.α κατά τα άλλα όμως , «ρομαντικού, τίμιου και αγνού επαναστάτη”.  Όμως τελικά ο Τσε παρέμεινε – και προφανώς όχι τυχαία –  αναμφισβήτητα το πιο αναγνωρίσιμο  επαναστατικό σύμβολο του αιώνα που πέρασε, και εξακολουθεί να εμπνέει και σήμερα τις νέες γενιές επαναστατών. Το καθήκον λοιπόν όσων φιλοδοξούν να βρίσκονται σήμερα  στην πλευρά της προόδου και της επανάστασης είναι η αποκάλυψη και προβολή αυτής της σχετικά αγνοημένης πλευράς του Τσε.»

– Βαγγέλης Γονατάς.

«Πιστεύω στην μεγάλη κληρονομιά που ο Επαναστάτης Τσε Γκεβάρα άφησε πίσω του… Οι θυσίες του δεν πήγαν χαμένες».

– Παναγιώτης Δ, Θεσσαλονίκη.

«For me Che was the greatest man of the 20th Century! I will always honor his memory!».

– Elisabeth, Montreal/Canada.

«Ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία δεν υπήρξε άλλος άνθρωπος που να ενσάρκωσε τόσα όνειρα και τόσες ελπίδες τόσο πολλών ανθρώπων…» http://ixoi-siopis.blogspot.gr/2012/10/comandante-che-guevara.html.

– Stefanos Mantzaridis.

«Πώς είναι δυνατόν να νιώθεις νοσταλγία για έναν κόσμο τον οποίο δεν γνώρισες; » Το είπε Αυτός στο πρώτο ταξίδι του με τον Αλμπέρτο Γρανάδο στην »ανακάλυψη» της ηπείρου του…Το λέω κι εγώ τώρα, 45 χρόνια μετά…Δύσκολο να ειπωθούν λόγια για το μεγαλείο αυτού του Ανθρώπου! Ένα αντίο και ένα hasta la victoria siempre..»Κάθε άνθρωπος πρέπει να αισθάνεται στο μάγουλο του το χαστούκι που δίνουν στο μάγουλο οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου». Και ναι! ο Τσε μπορεί να λέγεται Άνθρωπος…Hasta la victoria siempre λοιπόν…»

– Maria Gkalidou.

«φιγουρα ξωτικη και ταξιδιαρικη…. ο che συμβολιζει τον αγωνα…για καλυτερη κοινωνια και για να γινουμε καλυτεροι ανθρωποι!!! η διαρκη επανασταση για βελτιωση!! αγωνιστης,επαναστατης,ιδεολογος…ενας ανθρωπος που δεν εγινε τυχαια μυθος!!! ειχε τα παντα και τ αρνηθηκε για ισα δικαιωματα, για γινει η κοινωνια πιο αν8ρωπινη!! ο κοσμος θα ηταν πολυ καλυτερος αν ζουσε ο che…ή εστω υπηρχαν ατομα σαν κι αυτον… 45χρονια απο τη δολοφονια του κι ομως ειναι σαν να μην εφυγε ποτε απο κοντα μας!!!»

– Γιώτα, Κιλκίς.

«Ο Αργεντινος γιατρος,που αισθανθηκε την αδικια που βιωνει κι ο τελευταιος ανθρωπος στη γη σαν χαστουκι πανω στο δικο του προσωπο,και θυσιασε και τη ζωη του για να την εξαλειψει, δεν είναι ενας ηρωας , δεν είναι ένα αστερι. Ο Τσε, ο δικος μας Τσε, είναι ο ηλιος που ομορφαινει με την αιωνια   (πλεον) παρουσια του το καδρο μιας πραγματικοτητας μιζερης και ζοφερης, και ζεσταινει τις καρδιες μας για να βρουμε τη δυναμη και τις αντοχες να την αλλαξουμε, να την γεμισουμε φως και χρωματα παρμενα από τα ονειρα και τα οραματα του αξεπεραστου επαναστατη. Δεν είναι τυχαιο που στα μερη κοντα στη Λα Ιγκερα της Βολιβιας,  οι ανθρωποι ορκιζονται πως τον βλεπουν ζωντανο…»

– Mαρία Βερεμη, Χαλάνδρι.