Το Guevaristas στο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Θεσσαλονίκη / «Guevaristas» en el Festival de la Juventud Comunista de Grecia (ΚΝΕ) en Salónica

Με δύο πανό που περιλαμβάνουν αποφθέγματα του θρυλικού Κομαντάντε για τους νέους θα παρευρεθεί το Ελληνικό Αρχείο Τσε Γκεβάρα στο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή που θα λάβει χώρα στην Θεσσαλονίκη (Πρ.στρατόπεδο Παύλου Μελά, Σταυρούπολη) στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Ως μέλος της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας, ο Γκεβάρα είχε πολλές φορές την ευκαιρία να μιλήσει ενώπιον ακροατηρίων αποτελούμενων από νέους και νέες. Χαρακτηριστικές είναι οι ομιλίες του στην έναρξη του Πρώτου Συνεδρίου της Λατινοαμερικανικής Νεολαίας (28 Ιούλη 1960), σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής (19 Αυγούστου 1960), κατά την αναγόρευση του ως επίτιμου διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Λας Βίγιας (28 Δεκέμβρη 1959), στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας (2 Μάρτη 1960), στην Πρώτη Διεθνή Συνάντηση Φοιτητών Αρχιτεκτονικής (29 Σεπτέμβρη 1963), στο σεμινάριο του Υπουργείου Βιομηχανίας με θέμα «Η νεολαία και η επανάσταση» (9 Μάη 1964).

Οι ομιλίες του Τσε προς τη νεολαία της δεκαετίας του ’60 εκπλήσσουν με το επίκαιρο νόημα που διατηρούν μέχρι και σήμερα. «Είναι αλήθεια ότι ο Τσε θα μιλούσε διαφορετικά σήμερα στους νέους ανθρώπους – οι οποίοι βιώνουν πολύ διαφορετικές συνθήκες – απ’ ότι μιλούσε τρείς και πλέον δεκαετίες νωρίτερα. Ξαναδιαβάζοντας, ωστόσο, αυτές τις ομιλίες, εκπλήσσεται κανείς από το πόσο εξαιρετικά επίκαιρες είναι» γράφει στον πρόλογο του βιβλίου «Ο Τσε Γκεβάρα μιλάει στους νέους» (Pathfinder Press/Διεθνές Βήμα, 2004) ο κουβανός επανάστατης και πολιτικός Αρμάντο Χαρτ. Και συνεχίζει επισημαίνοντας: «Οι ομιλίες αυτές επιβεβαιώνουν ότι πράγματι ο Τσε είναι ένας άνθρωπος του παρόντος».

Ταυτόχρονα, στο ίδιο εισαγωγικό κείμενο, ο Χαρτ οδηγείται σε ένα συμπέρασμα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας του Τσε. Γράφει: «Ο Τσε μίλησε επίσης με ευγλωττία, βάθος και σφρίγος για την ανάγκη ενός νέου τύπου ανθρώπου στον εικοστό πρώτο αιώνα. Η ίδια η ζωή έχει υποχρεώσει έναν τέτοιο άνθρωπο να διαμορφωθεί στον εικοστό αιώνα. Η αναγνώριση του τεράστιου ρόλου της κουλτούρας και των ηθικών αξιών στην ιστορία των πολιτισμών και τα πρακτικά συμπεράσματα που βγαίνουν από την αναγνώριση αυτή είναι το σημαντικότερο μήνυμα του Comandante Ερνέστο Τσε Γκεβάρα προς τους νέους ανθρώπους».

Στις δύσκολες ιστορικά στιγμές της καπιταλιστικής κρίσης που ζούμε, το επαναστατικό παράδειγμα, η συνεισφορά του στη μαρξιστική-λενινιστική θεωρία και πράξη, αλλά και οι παραινέσεις του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα προς τη νέα γενιά αποτελούν φωτεινό άστρο αισιοδοξίας και πίστης για ένα καλύτερο αύριο.

En Εspañol.

El Archivo griego de Che Guevara (Guevaristas) estará presente en el Festival anual de KNE-Odigitis (Juventud Comunista de Grecia), que tendrá lugar en Tesalónica, durante los dias 6-8 de Septiembre. Dos pancartas con citas de Che destinadas para la juventud, estarán ubicadas cerca de la escena central del Festival.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠ’ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

Το περίπτερο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Banners του Ελληνικού Αρχείου Τσε Γκεβάρα © Guevaristas.