Ιρλανδία: Μνημείο για τον Τσε στην πόλη καταγωγής της γιαγιάς του

ΓΚΑΛΓΟΥΕΪ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ – Την δέσμευση να υλοποιηθεί η απόφαση για την ανέγερση μνημείου αφιερωμένου στον Τσε Γκεβάρα ανακοίνωσε ο Μπίλυ Κάμερον, δημοτικός σύμβουλος στην πόλη Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με τον Κάμερον το προσχέδιο του μνημείου βρίσκεται ήδη στα χέρια σχετικής υποεπιτροπής υπεύθυνης για δημόσια έργα τέχνης, ενώ η ιδέα στηρίχθηκε από την πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, την χρηματοδότηση του μνημείου θα αναλάβουν από κοινού οι πρεσβείες της Κούβας και της Αργεντινής.

Ο Τσε συνδέεται στενά με την Ιρλανδία και ειδικότερα με το Γκάλγουεϊ, μια πόλη 75.000 κατοίκων σήμερα, στις δυτικές ακτές της χώρας. Η γιαγιά του αργεντίνου επανάστατη, η Άννα Λυντς Ορτίθ καταγόταν από οικογένεια η οποία μεταστάνευσε στην Αργεντινή στα μέσα του 18ου αιώνα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Τσε είχε αναφερθεί στους οικογενειακούς δεσμούς του με την πόλη κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων που είχε δώσει επισκεπτόμενος την Ιρλανδία το 1965.

Αντιδράσεις από νεοσυντηρητικούς

Η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου του Γκάλγουεϊ δεν θα μπορούσε να μην συναντήσει την αντίδραση συντηρητικών και αντικομμουνιστικών κύκλων. Στην πρωτοπορία της αστικής αντιδραστικότητας βρέθηκε ο Ντέκλαν Γκάνλεϊ, μεγαλοεπιχειρηματίας της περιοχής και ιδρυτής του πανευρωπαϊκού νεοσυντηρητικού, φιλελεύθερου κόμματος «Λιμπερτάς» (Libertas).  Σε δηλώσεις του ο Γκάνλεϊ, αφού αναμάσησε την γνωστή αισχρή προπαγάνδα περί του… «δολοφόνου Τσε», σημείωσε ότι ένα τέτοιο μνημείο «θα αμαυρωνε την φήμη της πόλης παγκοσμίως». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκάνλεϊ, που έχει επιχειρήσει ανεπιτυχώς να εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009, θεωρείται πλέον γραφική φιγούρα επιχειρηματία που μάταια προσπαθεί να αναδειχθεί σε πολιτικό ηγέτη-θεματοφύλακα των συντηρητικών αξιών και της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης.

Πηγή: The Irish Times.