Ρεζίς Ντεμπρέ (Régis Debray)

Ο Ρεζίς Ντεμπρέ (Regis Debray) είναι γάλλος φιλόσοφος, πολιτικός μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1941. Είναι γνωστός γιά την συμμετοχή του στην ομάδα ανταρτών του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία το 1967. Σπούδασε στην École Normale Supérieure του Παρισιού έχοντας καθηγητή τον κορυφαίο μαρξιστή θεωρητικό Λουί Αλτουσέρ. Στα τέλη του 1960 δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, έχοντας έρθει σε προσωπική επαφή με τον Φιντέλ Κάστρο και με τον Τσε.

Συνελλήφθη στη Βολιβία τον Απρίλιο του 1967, λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του Τσε. Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση γιά την συμμετοχή του στην αντάρτικη ομάδα. Αποφυλακίστηκε το 1970 έπειτα από διεθνή καμπάνια υπέρ του στην οποία πήραν μέρος προσωπικότητες της εποχής, από τον Ζαν Πωλ Σαρτρ και τον Στρατηγό Τσαρλς Ντε Γκολ μέχρι τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο ΙΙ. Οι απόψεις γιά την συνεισφορά του Ντεμπρέ στο Επαναστατικό κίνημα διίστανται, καθώς κάποιοι τον θεωρούν ως έναν απ’ τους θεωρητικούς θεμελιωτές της πολιτικής κληρονομιάς του Τσε και άλλοι ως λιποτάκτη που εγκατέλειψε γρήγορα τις επαναστατικές αρχές χάρην του σοσιαλδημοκρατικού ρεφορμισμού.

Έπειτα από την εκλογή του Φρανσουά Μιτεράν στην γαλλική προεδρία το 1981, ο Ντεμπρέ διορίστηκε σύμβουλος του επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Παραιτήθηκε το 1988, συνεχίζοντας όμως να κατέχει σημαντικές θέσεις στο ευρύτερο πολιτικό κατεστημένο της Γαλλίας.

Είναι συγγραφέας πλήθους βιβλίων με πρώτο το «Révolution dans la révolution?» (Επανάσταση στην Επανάσταση;) που εκδόθηκε το 1967.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ρεζίς Ντεμπρέ (Régis Debray)

Σχολιασμός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s