Πόλη του Μεξικού (Ciudad de México)

Η Πόλη του Μεξικού (Ciudad de México ή México D.F) είναι η πρωτεύουσα του Μεξικού και το σημαντικότερο οικονομικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο στη χώρα. Είναι η πόλη στην οποία γνωρίστηκαν τo 1955 ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και ο Φιντέλ Κάστρο, έπειτα από σύσταση του Ραούλ Κάστρο. Η συνάντηση έγινε σε φιλικό σπίτι όπου συζητήθηκε η αναγκαιότητα να δημιουργηθεί επαναστατικό κίνημα γιά την ανατροπή της δικτατορίας Μπατίστα στην Κούβα.

Σήμερα, η μητροπολιτική περιοχή του Μεξικού (Zona Metropolitana del valle de México) ενσωματώνει 58 παρακείμενους δήμους του κρατιδίου Μεξικο και 1 δήμο του κρατιδίου Ιντάλγκο. Tο 2005 η μητροπολιτική περιοχή του Μεξικού είχε έναν πληθυσμό 19,2 εκατομμυρίων, κάνοντας τον τη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στο δυτικό ημισφαίριο και η δεύτερη μεγαλύτερη στο κόσμο. Το 2005 αυτή ταξινόμηθηκε ως πλουσιότερη αστική συσσώρευση ΑΕΠ στο κόσμο.

Από γεωγραφικής άποψης, η Πόλη του Μεξικού βρίσκεται στην κοιλάδα του Μεξικού, αποκαλούμενη επίσης ως Κοιλάδα Αναχουάκ (Anahuac), μια μεγάλη κοιλάδα στα υψηλά οροπέδια στο κέντρο του Μεξικού, σε ένα ύψος 2.240 μέτρων. Στηρίχτηκε αρχικά από τους Αζτέκους το 1325 σε ένα νησί της λίμνης Τεξκοκο (Texcoco).

Σχολιασμός