Λα Καμπάνια (La Cabaña)

Το Οχυρό του Σαν Κάρλος δε λα Καμπάνια (Fortaleza de San Carlos de la Cabaña), γνωστό ως Λα Καμπάνια, είναι ένα σύμπλεγμα κάστρων του 18ου αιώνα και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λιμανιού της Αβάνας. Θεωρείται το μεγαλύτερο σε όλην την αμερικανική ήπειρο.

Το κάστρο της Λα Καμπάνια χρησίμευσε ως στρατιωτική βάση και φυλακή τόσο κατά την ισπανική αποικιοκρατία όσο και κατά την διάρκεια της κουβανικής ανεξαρτησίας. Υπήρξε στρατιωτική φυλακή γιά αντιφρονούντες κατά τη δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα έως και τον Ιανουάριο  του 1959 όταν και καταλήφθηκε από δυνάμεις των ανταρτών υπό την ηγεσία του Τσε Γκεβάρα. Γιά διάστημε πέντε μηνών αποτέλεσε τη βάση του Τσε ο οποίος επέβλεπε τη δικαστική διαδικασία γιά απόδοση δικαιοσύνης γιά λογαριασμό της νέας επαναστατικής κυβέρνησης. Στη Λα Καμπάνια δικάστηκαν – και ορισμένοι εξ’ αυτών εκτελέστηκαν – συμμετέχοντες στο καθεστώς Μπατίστα και συνεργαζόμενοι με τη δικτατορία.

Σήμερα, οι περιβόητες φυλακές της Λα Καμπάνια αποτελούν μουσείο προσβάσιμο στο κοινό, ενώ σώζεται το γραφείο απ’ όπου ο Ερνέστο Γκεβάρα ασκούσε τη διοίκηση των δυνάμεων του οχυρού κατά την Κρίση των Πυραύλων το 1961. Κρατώντας ένα έθιμο που υπάρχει από την περίοδο της αποικιοκρατίας, κάθε βράδυ στις 9:00 ακούγεται κανονιοβολισμός (γνωστό ως «το κανόνι των 9») που συμβολίζει το κλείσιμο των τειχών της πρωτεύουσας.

Σχολιασμός