Ούμπερ Μάτος (Huber Matos)

Huber Matos 1959
Ο Μάτος το 1959.

Ο Ούμπερ Μάτος Μπενίτες (Huber Matos Benitez) είναι κουβανός αντεπαναστάτης, πρώην μέλος του Κινήματος της 26ης Ιούλη. Γεννήθηκε στις 26 Νοέμβρη 1918 στην Κούβα. Σήμερα ζει στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για τον Τσε Γκεβάρα ο Ούμπερ Μάτος υπήρξε προδότης της κουβανικής επανάστασης. Το όνομα του ήλθε για πρώτη φορά στην επικαιρότητα τον Ιούλη του 1959 όταν και διαφώνησε δημόσια με τη μαρξιστική ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση της Επανάστασης, ερχόμενος σε ευθεία ρήξη με τον Φιντέλ Κάστρο. Η στάση του σε μια κρίσιμη περίοδο για την Κούβα ήταν αποσταθεροποιητικός παράγοντας, καθώς ο ίδιος – όντας διευθυντής του επαναστατικού στρατού στην πόλη Κάμαγουεϊ – προέβαινε συχνά σε δημόσιες αντικομμουνιστικές τοποθετήσεις υποσκάπτοντας την κοινή προσπάθεια για εγκαθύδριση λαϊκής εξουσίας στο νησί.

Στις 19 Οκτώβρη 1959 ο Μάτος απέστειλε επιστολή παραίτησης στον Φιντέλ και δύο μέρες αργότερα συναντήθηκε μαζί του ο Κομαντάντε Καμίλο Σιενφουέγος. Ο Σιενφουέγος, ο οποίος έμελλε να χαθεί μυστηριωδώς τις επόμενες ημέρες, είχε εντολή να συζητήσει μαζί του και να τον συλλάβει ως αντεπαναστατικό στοιχείο. Τη σύλληψη του Μάτος ακολούθησε νέα ένταση στις σχέσης της νέας επαναστατικής κυβέρνησης με την Ουάσινγκτον που κορυφώθηκε με την μισθοφορική εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων.

Η δίκη του Ούμπερ Μάτος έλαβε χώρα στις 11 Δεκέμβρη 1959 με τον πρώην στρατιωτικό διοικητή να κατηγορείται για «προδοσία». Σε κυβερνητικό συμβούλιο που είχε συγκληθεί νωρίτερα ο Τσε – όπως και ο Ραούλ Κάστρο – είχε αποφανθεί υπέρ της εκτέλεσης του κουβανού αντεπαναστάτη. Αποφυλακίστηκε τον Οκτώβρη του 1979 και εγκατέλειψε οριστικά την Κούβα. Εγκαταστάθηκε στη Φλόριντα όπου συνεχίζει μέχρι σήμερα απροκάλυπτη προπαγάνδα ενάντια στην κουβανική επανάσταση και τον Φιντέλ Κάστρο προσωπικά.