Κουβανική Εκστρατεία Αλφαβητισμού

Η Εθνική Κουβανική Εκστρατεία Αλφαβητισμού (Campaña Nacional de Alfabetización en Cuba) αποτέλεσε μια πανεθνικής εμβέλειας προσπάθεια της Επαναστατικής κυβέρνησης με σκοπό να μάθουν ανάγνωση και γραφή ένα περίπου εκατομμύριο κουβανοί. Ξεκίνησε στα τέλη του 1960 και διήρκησε ένα ολόκληρο χρόνο, λαμβάνοντας τέλος το Δεκέμβρη του 1961. Ο Τσε, ως μέλος της κυβέρνησης Κάστρο, υπήρξε από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Εκστρατείας, τονίζοντας την ανάγκη να δωθεί έμφαση στην εκπαίδευση του λαού.

Για την επίτευξη του μεγαλεπίβολου αυτού στόχου, περίπου 100.000 νέοι και νέες εργάστηκαν στην κουβανική ύπαιθρο, διδάσκοντας στους εργάτες και τους αγρότες. Ταυτόχρονα κινητοποιήθηκαν περίπου 260.000 κουβανοί, δάσκαλοι και εθελοντές. Το 1961 ονομάστηκε «Έτος Εκπαίδευσης» και τα αποτελέσματα της εκστρατείας υπήρξαν εξαιρετικά, καθώς υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 700.000 κουβανοί έμαθαν να διαβάζουν και να γράφουν. Έτσι, το ποσοστό του αλφαβητισμού σε εθνικό επίπεδο έφτασε, μέσα σε ένα χρόνο, το εντυπωσιακό 96%.

Η προσπάθεια ωστόσο δεν ήταν αναίμακτη. Αντεπαναστατικές, τρομοκρατικές ομάδες καθοδηγούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιχείρησαν πολλές φορές να σαμποτάρουν την εκστρατεία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα εθελοντές – δάσκαλοι και μαθητές.