Ίλντα Γκαντέα (Hilda Gadea)

Η Ίλντα Γκαντέα Ακόστα (Ίλδα Γκαδέα) ήταν η πρώτη σύζυγος του Τσε. Γεννημένη στη Λίμα του Περού στις 21 Μαρτίου 1925* η Ίλντα σπούδασε οικονομικά και εντάχθηκε από τα νεανικά της χρόνια στην APRA, της Αριστερής μη-κομμουνιστικής Ένωσης των Φοιτητών (Alianza Popular Revolucionaria Americana). Μετά το πραξικόπημα του 1948 από τον στρατηγό Μανουέλ Απολινάριο Οδρία, η Γκαντέα αυτοεξορίζεται στη Γουατεμάλα όπου αργότερα θα συναντηθεί με το Γκεβάρα. Η πρώτη συνάντηση τους στην Πόλη της Γουατεμάλας γίνεται το Δεκέμβριο του 1953. Μέσω της Ίλντα ο Τσε θα συνδεθεί με πολλούς κουβανούς εξόριστους και θα έρθει σε επαφή με νέα επαναστατικά ρεύματα απ’ όλη τη λατινική Αμερική. Τον Σεπτέμβριο του 1955 θα παντρευτούν στο Μεξικό και λίγους μήνες αργότερα θα γεννηθεί η κόρη τους Ιλντίτα-Μπεατρίς.

Χώρισαν το Μάη του 1959 και ο Τσε παντρεύτηκε την Αλεϊδα Μαρτς. Η Γκαντέα έμεινε στην Κούβα και πέθανε στην Αβάνα το 1974. Πριν πεθάνει είχε προλάβει να ολοκληρώσει τα απομνημονεύματα της με τίτλο «Η ζωή μου με τον Τσε».

* Το 1925 αναφέρεται ως η χρονολογία γέννησης της Ι.Γκαντέα στο βιβλίο «Τσε Γκεβάρα» του Ζαν Κορμιέ (Καστανιώτης, 1995). Άλλες πηγές αναφέρουν ως χρονολογία γέννησης το 1921.