Πέθανε ο συμπολεμιστής του Τσε, Χάρι «Πόμπο» Βιγιέγας

Τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Δεκέμβρη «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 79 ετών, ως αποτέλεσμα δυσλειτουργίας πολλαπλών οργάνων, ο ήρωας της Κουβανικής Επανάστασης, ταξίαρχος Χάρι Αντόνιο Βίγιεγκας Ταμάγιο (Pombo). Ο «Πόμπο», όπως ήταν γνωστός την περίοδο του επαναστατικού αγώνα αλλά και στις διεθνιστικές κουβανικές αποστολές στο Κονγκό και τη Βολιβία, ήταν ένας εξαίρετος μαχητής κομμουνιστής, από τους ιδρυτές του ΚΚ Κούβας (στην ανασυγκρότησή του το 1965), βουλευτής της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης και αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεύθυνσης της Ένωσης των Μαχητών της Κουβανικής Επανάστασης.

Γεννημένος στις 10 Μάρτη 1940 στη Γιάρα, στην πρώην επαρχία Οριέντε, ο Ταμάγιο από νεαρή ηλικία μπήκε στο επαναστατικό κίνημα για την ανατροπή της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα και στα τέλη του Νοέμβρη του 1957 εντάχθηκε στον Λαϊκό Επαναστατικό Στρατό στη Σιέρα Μαέστρα υπό τη διοίκηση του Κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, όπου διακρίθηκε για τις αρετές του στη μάχη (συμμετείχε στην κατάληψη της Σάντα Κλάρα), την πειθαρχία και το πνεύμα αυτοθυσίας για τους σκοπούς της επανάστασης.

Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους επιλέχθηκε και στις διεθνιστικές αποστολές στήριξης του αγώνα του λαού της ΛΔ του Κονγκό, της Αγκόλας δύο φορές, καθώς και της Βολιβίας, που είναι από τους λίγους επιζώντες στις μάχες όπου πιάστηκε ο Τσε, για να εκτελεστεί στη συνέχεια στις 9 Οκτώβρη του 1967, όντας αιχμάλωτος, με εντολή της CIA. Για τον «Πόμπο» ο Τσε είχε δηλώσει: «Τέλειος από κάθε άποψη – πυλώνας της μονάδας».

Στη συνέχεια το διεθνιστικό έργο του Ταμάγιο συνεχίστηκε με αποστολές στη Νικαράγουα και το 1994 αναδείχτηκε σε ταξίαρχος των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κούβας, ενώ τιμήθηκε με πολλά μετάλλια από το κουβανικό κράτος και του απονεμήθηκε ο ύψιστος τίτλος τιμής του Ηρωα της Κούβας. Τη Δευτέρα έγινε η κηδεία του με όλες τις τιμές και η στάχτη του εναποτέθηκε στο Πάνθεον των Βετεράνων στη νεκρόπολη του Κολόν στην Αβάνα.